Най-малко четирима души загинаха от бушуващия ураган от категория 4 "Лора", който се причини разрушения в южните американски щати Луизиана и Тексас, съобщиха местните медии.

Сред четиримата загинали е 14-годишно момиче, което е убито от паднало дърво, съобщи губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс.

Губернаторът предупреди, че броят на жертвите ще нарасне, тъй като хиляди местни, държавни и федерални служители изтичаха да извършват търсене и спасяване, проучване на щети и възстановяване на водата и енергията.

Пощадена от най-лошия случай на наводнения и бури, Луизиана се справя с огромни щети от ветрове, причинени от бурята.

Снимка 493886

Източник: EPA/БГНЕС

Магистрала е била затворена. Пожар е избухнал в завод за химически хлорни газове.

Освен това повече от 600 000 домове и предприятия бяха без ток.

Министерството на здравеопазването на Луизиана също заяви, че поне 67 водни системи са повредени, което означава, че над 200 000 души потенциално имат проблеми с достъпа до чиста вода.

В съседния щат Тексас, губернаторът Грег Абът в четвъртък прелетя над засегнатия регион с бреговата охрана на САЩ, за да проведе пълно проучване на щетите.

Ураганът "Лора" връхлетя САЩ с ветрове до 240 км/ч

Ураганът "Лора" връхлетя САЩ с ветрове до 240 км/ч

Той се усили до четвърта степен по петстепенна скала

Ураганът е отслабнал до тропическа буря, носейки силни дъждове и ветрове от тропическа буря над части от щата Арканзас, съобщи Националният център за урагани.