Президентът на Коста Рика обяви извънредно положение заради урагана "Ото", който се насочва към страната, съобщават АП и "Гардиън".

Хиляди хора са евакуирани от крайбрежието на държавата. 

Луис Гилермо Солис призова хората да не се движат с автомобили и подчерта, че болниците в застрашените райони са отменили предварително заплануваните операции, а пациентите са откарани в други болници.

Централна Америка заплашена от необичаен ураган, трима души загинаха в Панама

Централна Америка заплашена от необичаен ураган, трима души загинаха в Панама

Това съобщи президентът на Панама Хуан Карлос Варела

Националната комисия за извънредни ситуации на Коста Рика информира, че 4 хиляди души са евакуирани от района, където бурята се очаква да премине.

Необичайният ураган за района се насочва също към съседна Никарагуа, където голяма част от училищата са затворени и са евакуирани повече от 10 хиляди души. Проливни дъждове се очакват в цялата държава днес и утре, което потенциално може да доведе до наводнения и свлачища заради терена.

Националният център за ураганите на САЩ в Маями обяви, че "Ото" е категория 2 с ветрове със скорост от 160 километра в час. Природната стихия се движи на запад със скорост от 15 километра в час. В сряда вечерта ураганът беше на 160 километра североизточно от Лимон, Коста Рика.

Прогнозите са ураганът да навлезе на територията на Никарагуа днес.

Трима души загинаха заради проливни дъждове в Панама.