Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен обяви, че се надява Европейският парламент да подкрепи кандидатурата й за председател на Европейската комисия, съобщават "Ройтерс" и АП.

Лайен обеща да "слуша много" и да си сътрудничи с Европейския парламент.

Германският военен министър присъства на първата сесия на новия състав на Европейския парламент в Страсбург.

Снимка 432217

Източник: ЕПА

За да поеме управлението на Комисията, тя трябва да получи подкрепата на мнозинството в законодателния орган, което към момента не е ясно дали ще стане.

Лайен каза още, че за нея е голяма чест да бъде номинирана и че ще развие визия за следващия петгодишен мандат на Комисията, която ще се основава на интензивно сътрудничество между ЕП, ЕК и Европейския съвет.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Снимка 432218

Източник: ЕПА

Днес италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.

Бившият лидер на Социалдемократическата партия на Германия Зигмар Габриел смята, че партията може да напусне управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел заради номинирането на военния министър Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.