Бившият лидер на Социалдемократическата партия на Германия Зигмар Габриел смята, че партията може да напусне управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел заради номинирането на военния министър Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, информира "Ройтерс".

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Днес италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа. 

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа. 

Решено е! Кристин Лагард поема ЕЦБ

Решено е! Кристин Лагард поема ЕЦБ

Топ банкерката напуска МВФ

"Ако Меркел посочи Фон дер Лайен без решение на кабинета, това е явно нарушение на правилата на федералното правителство и причина за оттегляне от правителството", коментира Габриел пред списание "Шпигел".

Меркел обяви във вторник, че се е въздържала при гласуването на номинацията на Лайен. Тя е единственият лидер, който не подкрепи Лайен заради евентуални проблеми с коалицията.

Габриел описа номинирането на германския военен министър като "безпрецедентен акт на политическа шашма".

Вебер се отказа! Подкрепя Станишев

Вебер се отказа! Подкрепя Станишев

Изборът ще е в сряда