Американските компании в Китай все повече се опасяват, че търговското напрежение между двете най-големи икономики ще продължи години наред. Близо 1/3 от фирмите смятат, че способността им да задържат служители е засегната, показва проучване, цитирано от "Ройтерс".

Половината от фирмите вярват, че обтегнатите отношения ще продължат най-малко три години. Това е увеличение от 30% през 2019 г., според годишно проучване на бизнес настроенията, направено от Американската търговска камара в Шанхай и консултантската компания PwC China.

От тях 27% вярват, че напрежението ще продължи безсрочно в сравнение със само 13% миналата година.

Кер Гибс, президент на камарата, заяви на събитие по повод публикуването на изследването, че напрежението между САЩ и Китай е основното притеснение на американския бизнес в азиатската държава. Гибс подчерта, че Пекин и Вашингтон трябва да се разберат, защото това напрежение оказва влияние върху представянето на американските фирми в Китай.

Само 29% от фирмите планират да увеличат инвестициите в Китай тази година спрямо 47% през 2019 г. заради икономическата несигурност вследствие на пандемията и притесненията около напрежението между двете държави.

32% от анкетираните фирми вярват, че влошените отношения засягат възможностите им за наемане на персонал.

Процентът на компаниите с песимистичен поглед през следващите пет години обаче е спаднал леко от 21,1 на сто през 2019 г. до 18,5 на сто. Подобрението вероятно е заради първата фаза от търговското споразумение между Китай и САЩ, въпреки че в изследването се посочва, че песимизмът остава на исторически връх. До 2019 г. фирмите с петгодишна песимистична перспектива бяха около 7% в продължение на няколко години.

Тази година изследването бе проведено между 16 юни и 16 юли и в него са участвали 346 компании.

90% от анкетираните заявяват, че възнамеряват да останат в Китай. По-малко от 4% връщат част от производството си в САЩ, докато 14% местят част от производството си на други места, но не и в САЩ. Останалите представляват смесица от преместване на производството в Китай или извън Китай.