Републиканците в Конгреса на САЩ окончателно приеха най-мащабната данъчна реформа за последните повече от 30 години. Така проектозаконът отива за подпис на бюрото на президента Доналд Тръмп, съобщава АП.

Промените в данъчния кодекс предвиждат намаляване на данъците за корпорациите и най-богатите американци, но милиарди долари ще бъдат прибавени към националния дълг.

Пакетът от 1,5 трилиона долара включва по-малки данъчни облекчения за средната класа и семействата с ниски доходи.

Днес доминираната от републиканците Камара на представителите гласува за одобрение на комплексното законодателство, след като в полунощ Сенатът прокара проектозакона. Камарата на представителите за втори път гласува законопроекта, след като при първия път имаше точки, които бяха в противоречие с правилата на горната камара.

И Сенатът на САЩ прие данъчната реформа на Тръмп

И Сенатът на САЩ прие данъчната реформа на Тръмп

Най-крупната данъчна реформа от повече от три десетилетия

Мерките предвиждат намаляване на корпоративния данък от 35% на 21%, а също така данъчни облекчения за бизнеса, които ще са за постоянно, но данъчните отстъпки за американските граждани и семейства отпадат след 10 г. Стандартните отстъпки, използвани от 2/3 от американците, ще бъдат удвоени до 24 000 долара за брачна двойка.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства данъчната реформа, отбелязвайки, че е изпълнил предизборното си обещание за отмяна на "Обамекеър".

По време на среща на кабинета той обяви: "Обамакеър" е отменен с този законопроект".