Сенатът на Съединените щати в четвъртък единодушно одобри законопроектa от сенатора Джош Хоули, който забранява на федералните служители да използват приложение за видео споделяне TikTok на служебните им устройства, предаде "Ройтерс".

Хоули приветства гласуването в изявление.

Миналия месец Камарата на представителите също гласува за забрана като част от предложение, предложено от представителя Кен Бък.

Забраната скоро ще стане закон в САЩ.

Говорител на TikTok заяви, че нарастващият екип в САЩ няма по-висок приоритет от насърчаването на безопасно приложение, което защитава поверителността на потребителите.

В сряда TikTok заяви, че работи с експерти от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ за защита от чуждестранно влияние и проверка на твърденията за  потенциална дезинформация относно изборите.

Помпео: Нови санкции срещу Китай, включително TikTok

Помпео: Нови санкции срещу Китай, включително TikTok

Тръмп обявява мерките до дни...

Припомняме, че в началото на месеца стана ясно, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп през близките дни ще обяви нови мерки срещу заплахите за националната сигурност, свързани с популярни китайски приложения в мрежата.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че става дума за широк спектър от рискове, породен от китайските програмни продукти.

Той коментира, че става дума включително за приложението TikTok, както и за други програми, събиращи лични данни на американски граждани.

Напомняме, че администрацията на Тръмп многократно е изразявала резерви към дейността на китайските социални мрежи в САЩ. През седмицата американското правителство взе решение за проверка на мрежата TikTok от Комисията по чуждестранните инвестиции. Пекин определи това като дискриминация.