Съвместният проект на Европа и НАСА "Солар орбитър" (Solar Orbiter) полетя в неделя вечерта на безпрецедентна мисия към Слънцето. Сондата ще направи първи снимки на слънчевите полюси, информира АП.

"Ние сме на път към Слънцето". Върви "Солар орбитър", обяви Сесар Гарсия Мариродрига, проектен мениджър на Европейската космическа агенция. "Фантастичен момент...ние сме неудържими", добави Мариродрига.

Космическият кораб за 1,5 милиарда долара ще се присъедини към сондата "Паркър" на НАСА, която беше изстреляна преди година и половина. "Солар орбитър" ще се доближи до Слънцето, за да разкрие тайните му. "Солар орбитър" няма да се доближи достатъчно, за да проникне в короната на Слънцето като "Паркър", но ще заснеме двата полюса на Слънцето, което за първи път ще се случи.

Научният директор от Европейската космическа агенция Гюнтер Хасингер коментира, че заедно с мощните наземни обсерватории, "Солар орбитър" и "Паркър" ще бъдат като оркестър.

Това е Слънцето - най-подробните снимки от телескоп

Това е Слънцето - най-подробните снимки от телескоп

Повърхността е осеяна с подобни на злато гранули, всяка с размерите на Франция

"Всеки инструмент свири на различен тон, но заедно те свирят симфонията на Слънцето", добави той.

"Солар орбитър" е създаден в Европа, както и девет инструмента. НАСА предоставя десетия инструмент и организира изстрелването от "Кейп Канаверал".

Близо 1000 учени и инженери от Европа и НАСА организираха изстрелването на ракетата Atlas V на United Launch Alliance. Час и половина след изстрелването НАСА обяви успех, след като соларните крила на "Солар орбитър" се разгърнаха.

Изследвания на сондата "Паркър" показват, че хората все още не разбират Слънцето

Изследвания на сондата "Паркър" показват, че хората все още не разбират Слънцето

Отчетоха 15 до 25 пъти по-бърз слънчев вятър - фундаментални пропуски в моделите

Сондата е с маса 1800 килограма. Тя ще премине покрай Венера през декември и отново през следващата година, а след това ще премине през Земята, като ще използва гравитацията на планетата, за да промени пътя си. Научните операции ще започнат в края на 2021 г., като първото доближаване до Слънцето е през 2022 г. и още по-близо всеки 6 месеца.

Най-близо "Солар орбитър" ще достигне 42 милиона километра от Слънцето.

„Паркър“ се доближи на рекордно разстояние до Слънцето

„Паркър“ се доближи на рекордно разстояние до Слънцето

Сондата ще подобрява рекорда си многократно…

"Паркър" достигна на 18,6 милиона километра от Слънцето, което е рекорд. През 2025 г. ще направи снимки на 6 милиона километра от Слънцето. Но никога няма да се доближи до полюсите на Слънцето, което ще направи "Солар орбитър".

За пръв път в историята НАСА изпрати сонда до Слънцето

За пръв път в историята НАСА изпрати сонда до Слънцето

Очаква се сондата да доближи до звездата на разстояние 6,1 млн. км