За пръв път в историята НАСА изпрати сонда до Слънцето. Ракетата-носител Delta IV Heavy, изстреляна от Флорида, изпрати сонда Parker Solar Probe, която ще изучава слънчевата корона, информира РИА Новости.

Компанията United Launch Alliance даде старт на ракетата в 10:40 от космодрума Канавъръл (Флорида).

Ракетата трябва да принесе висока елиптична орбитална апаратура с размер на малка кола. За това една от най-мощните ракети в света вече е оборудвана с допълнителен трети етап. Както се съобщава, третият етап на твърдо гориво Star 48BV се осигурява от иновационните системи на Northrop Grumman.

Parker Solar Probe, която носи името на астрофизика Юджийн Паркър, ще трябва да направи 24 прехода около Слънцето през следващите седем години. Създателите на сондата очакват, че ще могат да се доближат до звездата на разстояние 6,1 милиона километра над повърхността си. Толкова близо до Слънцето преди това не беше приближил нито една сонда, създадена от човека.

Parker Solar Probe е снабдена с редица инструменти, разположени под масивен топлинен щит, който трябва да се предпази сондата, включително камерата, устройството за измерване на магнитни и електрически полета в атмосферата на слънцето. Тя има и два инструмента за измерване и наблюдение на частиците "слънчев вятър ".

Очаква се първите получени от Слънцето кадри да бъдат прехвърлени на Земята през декември.