В Америка на Тръмп вече не смятаме тези истини за очевидни, пише "Асошиейтед прес":

Американски президентски избори ще се провеждат на всеки четири години през ноември; Въоръжените сили няма да участват в тези избори; Няма вътрешни протести; Медицината получава одобрение, когато науката заяви, че е безопасна и ефективна, а не защото политик иска тя да бъде одобрена преди изборния ден; САЩ са пример за света как се управлява мирен трансфер на власт; Ще получите вашите чекове, сметки, писма, нежелана поща - и бюлетини - навреме във вашата пощенска кутия. Защото: "Нито снегът, нито дъждът, нито жегата, нито мракът на нощта не задържат тези куриери от бързото приключване на техните обиколки."

Тоози цитат е издълбан в гранит. Другите истини на американската демокрация и обществената служба също биха могли да бъдат издълбани в гранит, но това не ги прави вечни.

Те бяха захвърлени в съмнения, а някои бяха направо разбити в Америка на президента Доналд Тръмп, където истините, които някога бяха до болка очевидни, сега трябва да се заявяват и отстояват за бъдат - истини.

Това е страната, в която дори на неоспоримия факт за повече от 190 000 смъртни случая от коронавирус се гледа с подозрение от хора, които слушат теории на конспирацията и "калпава наука". Където общата цел е избутана на заден план от първобитни спорове между маскираните и немаскираните. Страната, в която президентът призовава за изборни измами преди изборите.

Тръмп стигна там, където друг президент не си е позволявал, тъпче нрави, размива линии, а поддръжниците му се наслаждават на това. Противниците му не могат така и никой не може да се измъкне.

Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

В САЩ вярват, че е решен да си запази властта на всяка цена

Тръмп казва, че ваксината и лечението срещу COVID-19 ще му помогнат да бъде преизбран, след което многократно твърди, че такова лекарство е "на път". Неговото желание за предизборна ваксина кара неговите помощници да повтарят като папагали, че една или повече ваксини могат да бъдат готови до края на октомври, въпреки че се кълнат, че това няма нищо общо с политиката.

Ясно усещайки напора на Тръмп, изпълнителните директори на 9 глобални фармацевтични компании тази седмица се присъединиха към "историческо обещание", потвърждаващо нещо, което обикновено се приема за даденост - те се зарекоха да "продължат да се придържат към високите научни и етични стандарти", да продължат да поставят безопасността и благополучието на получателите на ваксини на първо място и да представят потенциалните ваксини COVID-19 за одобрение или спешно разрешение след клинични проучвания, които отговарят на федералните стандарти.

С други думи, няма преки пътища за политическата целесъобразност.

Що се отнася до самооценката на Америка като пример за демокрация, нацията може да е загубила правото си да се хвали за управлението на изборите си преди 20 години, когато остарелите машини и гласуването във Флорида доведоха до противопоставянето Буш срещу Гор, което отиде във Върховния съд. Но демократът Ал Гор бързо отстъпи, когато съдът постанови решението си в полза на републиканеца Джордж Буш и последва плавно предаване на власт.

Сега американците са изправени пред въпрос, който демокрацията рядко е трябвало да си задава - ще приеме ли президентът Тръмп резултатите, ако загуби близки или дори не толкова близък вот? Тръмп не се ангажира, "трябва да видя", казва той, "няма да кажа просто да. Няма да кажа и не."

Тръмп заяви изрично от какво се притеснява, очаква нарастване на гласуване по пощата заради пандемията, което ще му навреди на изборите.

Тръмп е готов да започне война, за да спечели изборите, вярва бившият му адвокат

Тръмп е готов да започне война, за да спечели изборите, вярва бившият му адвокат

Майкъл Коен за Тръмп: Измамник, лъжец, грубиян, расист и хищник

В един момент Тръмп отправя невъзможното искане резултатът да стане известен в изборната нощ. Той прогнозира всеобхватна измама без доказателства, които да породят подобни съмнения - "най-голямата изборна катастрофа в историята" - и насърчава своите поддръжници да гласуват два пъти, противно на закона, ако не могат да потвърдят, че бюлетината им е преброена до деня на изборите.

Той се опита и с още по-странната идея, за спиране на изборите, само за да бъде отхвърлена и мисълта за това от републиканския лидер на Сената Мич Макконъл и други републиканци, които обикновено не му създават проблеми. Конгресът би трябвало да промени датата на изборите и обратното съобщение до Тръмп беше: Забрави.

Като цяло всичко това от действащ резидент за оспорвани резултати и хаос породиха нов въпрос, чужд на съвременния американски опит. Възможно ли е въоръжените сили да се намесят, или за да подкрепят Тръмп, или да го махнат от Овалния кабинет, ако загуби и откаже да си отиде?

Призован в Конгреса по този въпрос, генерал Марк Мили, председател на съвместните началници на щабовете, заяви, че военните няма да участват в провеждането на избори или разрешаването на спорен вот. Това, че дори трябваше да даде подобни уверения, бе знак за противоречиви времена.

Но не за първи път Мили трябваше да вземе позиция от името на това, което той нарече "аполитичната армия, която е толкова дълбоко вкоренена в самата същност на нашата република".

През юни Мили публично се отрече от деня, в който Тръмп го накара да се разхожда зад него, генерал във военни дрехи, през площад Лафайет, срещу Белия дом в нещо, което се оказа поза за снимка, като неволно помогна на Тръмп да изглежда решителен в протестите заради смъртта на Джордж Флойд.

Тръмп преценява, че градските протести и насилие ще му бъдат от полза в политически план. "Колкото повече хаос, анархия, вандализъм и насилие царуват, толкова по-добре е за ясния избор, кой е най-добър за обществената безопасност, законността и реда", коментира съветникът на Тръмп Келиан Конуей.

Генерал Мили е поредният висш военен, обмислящ оставка при Тръмп

Генерал Мили е поредният висш военен, обмислящ оставка при Тръмп

Мили се консултира с колегите си в Пентагона