Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, обсъжда възможността да подаде оставка след участието си в разходката на президента Доналд Тръмп от Белия дом до църквата Сейнт Джон на 1 юни, когато полицията разпръсна със сила протестиращите, за да може Тръмп да позира за снимка с Библия в ръка, съобщава ЕнБиСи, позовавайки се на източници в Пентагона.

Според тях по въпроса за евентуална оставка Мили се консултира с колегите си в Министерството на отбраната на САЩ.

Източниците на медията също потвърдиха информация, изказана по-рано от самия американски генерал, че той активно изразява несъгласие с плановете на президента за разполагане на въоръжени сили в страната за потушаване на протестите.

Сенатска комисия забрани използване на армията на САЩ срещу мирни протести

Сенатска комисия забрани използване на армията на САЩ срещу мирни протести

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да хвърли армията

По-рано The New York Times публикува откъси от видео изявление на Мили за Университета за национална отбрана, по време на което генералът изрази съжаление за участието си в разходката на Тръмп на 1 юни.

"Моето присъствие в този момент и при тези условия създаде впечатление, че военните участват във вътрешната политика", каза той.

Бившият председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси заяви пред Националното обществено радио, че забележките на президента Доналд Тръмп са "много тревожни" и "опасни".

Бившият министър на отбраната на САЩ Джим Матис обясни, че е ужасен от Тръмп, осъди действията му и го обвини в разпалване на разединение и злоупотреба с власт.

Колин Пауъл: Тръмп лъже през цялото време

Колин Пауъл: Тръмп лъже през цялото време

Все повече републиканци се дистанцират от Доналд Тръмп...

Преди дни Тръмп бе ядосан на Марк Еспър, след като шефът на Пентагона, в интервю за ЕнБиСи призна, че не знае защо е поканен да се разхожда с президента на САЩ и други служители от Белия дом до църква, подпалена по време на протестна акция, близо до която Тръмп позира пред фотографите с Библия в ръце.

Освен това Еспър по време на брифинг в Пентагона в сряда се противопостави на използването на армията срещу протестиращите.

В злополучната вечер, Тръмп се обърна към американците от Белия дом докато под експлозии от зашеметяващи гранати полицията в този момент разчистваше площад Лафайет от протестиращи.

Топ генералът на САЩ: Сгреших, че придружих Тръмп до църквата

Топ генералът на САЩ: Сгреших, че придружих Тръмп до църквата

Мили и военният министър Марк Еспър придружиха президента