Топ генералът на САЩ призна, че е направил грешка с участието си в разходка на президента Доналд Тръмп до църква до Белия дом за снимка, информира "Ройтерс".

Тръмп иска да уволни Еспър заради разногласия с ползване на армията срещу протестиращи

Тръмп иска да уволни Еспър заради разногласия с ползване на армията срещу протестиращи

Но не иска преструктуриране в правителството преди президентските избори

Миналата седмица властите разпръснаха протестиращи със сълзотворен газ и гумени патрони до Белия дом, за да изчистят пътя на Тръмп до църква за снимка. Американският лидер беше придружаван от висши военни и представители на администрацията. Случаят предизвика скандал в страната на фона на масовите протести и безредици след смъртта на Джордж Флойд, който беше убит от полицията.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено

"Не трябваше да бъда там", заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили на видеозапис с обръщение към Националния военен университет. "Моето присъствие в този момент и в тази среда създаде впечатлението за военна намеса във вътрешната политика", добави той.

Мили и военният министър Марк Еспър придружиха президента по време на изненадващо посещение на историческата църква "Сейнт Джон" на 1 юни. По време на снимките държавният глава държеше Библията.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и гумени патрони за разпръскване на предимно мирни протести преди Тръмп да пресече улицата до църквата. Демократите и някои републиканци осъдиха действията на държавния глава.

"Като упълномощен униформен офицер, това беше грешка и аз се поучих, искрено се надявам да можем да се поучим от това", каза още Мили. Коментарите му бяха предадени първо от вестник "Ню Йорк таймс".