Коалиционното правителство на Австрия планира да ореже социалните помощи за чужденците, включително и бежанците. С предложението кабинетът рискува нова съдебна битка и опозиция от ЕС, информира "Ройтерс".

Консерваторите на премиера Себастиан Курц, които управляват с крайнодесните, спечелиха парламентарните избори през миналата година с твърдата си позиция по въпроса за имиграцията. Курц обеща да не позволят да се повтори мигрантската криза от 2015 г. Кабинетът разглежда орязването на социалните помощи за новопристигналите като необходима спирачка.

През март Конституционният съд блокира социална реформа на местно ниво. Властите искаха чужденците да са живели в Австрия най-малко пет или шест години, за да получат минимална социална помощ. При тази система се предвиждаше и намаляване на помощите за бежанците през първите пет години.

След решението на съда днес кабинетът представи изменен план, в който е заложено социалната помощ за бежанец на месец да е в размер на 563 евро. Нараства до 863 евро (колкото получават австрийските граждани), ако чужденецът вземе езиков тест.

Основното правило, което ние ще въведем, е, че немският ще стане ключът за достъп до пълна минимална социална помощ, каза Курц на пресконференция. Това означава, че който има незадоволителни езикови умения, няма да може да подава документи за пълна минимална социална помощ, разясни премиерът.

Промените повдигат въпроса дали няма да бъдат блокирани от Конституционния съд, който реши, че бежанците трябва да получават по-добро отношение от чужденците, тъй като те не могат да се върнат в родните си държави.

Но докато правилата, които бяха блокирани, не различаваха гражданите на други държави членки на ЕС от австрийците, новият план не разрешава на всички чужденци да получават основна социална помощ за период от пет години.

Това поставя Виена в сблъсък с Брюксел и страните членки на ЕС, където правилата на съюза за свободата на установяване изискват гражданите на всички страни членки да получават равноправно отношение.

"Свободата на установяване е свободата да се работи в цяла Европа. Свободата на установяване не е свобода да се търсят най-добрите социални системи и в този смисъл този изчаквателен период по мое мнение е стъпка в правилната посока", убеден е Курц.

Курц добави, че е "плашещо", че повечето от хората на минимална социална помощ са във Виена и почти половината от тях са чужденци. Запитан дали новият план е законен, той отговори, че това ще се реши на друго място.

"Ние не сме Конституционният съд", подчерта премиерът на Австрия.