Трима Зелени евродепутати, включително един от Великобритания, са арестувани след нахлуване в белгийска военновъздушна база, за да протестират срещу съхранението на американски атомни бомби B61, пише "Гардиън".

Евродепутатите Моли Скот Като, Мишел Риваси и Тили Мец разпънаха лозунг на писта за изтребители Ф-16 в базата "Клайне Брьогел" в източната част на страната. Те призоваха за Европа без ядрени оръжия преди да бъдат задържани.

Също така са арестувани четирима активисти от белгийската група за мир Agir pour la Paix, след като групата прескочила 3,5-метрова ограда, за да проникне в базата.

Протестните действия бяха организирани след изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват по-рано този месец. Русия реагира реципрочно.

Вярва се, че САЩ имат 150 ядрени оръжия в Белгия, Германия, Италия и Холандия в сравнение със 7 000 хиляди по време на Студената война.

Но активисти се опасяват, че този брой може много бързо да нарасне при нова въоръжена надпревара и предупреждават, че всяка бомба B61 е с взривен еквивалент от 340 килотона - 23 пъти по-мощна от бомбата, която унищожи Хирошима.

Евродепутатите в Брюксел имат имунитет от съдебно преследване, но не е ясно дали се отнася и за белгийските закони, според които за подобни действия се налагат пет години затвор.

Само 21 държави са ратифицирали договора на ООН за забрана на ядрените оръжия от 2017 г.