Белгийската прокуратура разследва група за доброволна евтаназия, която предлага съвет за използване на "прах за самоубийство", пише "Гардиън".

Групата "Последно желание" има 23 000 членове на средна възраст 69 г. През миналата година холандските власти не разрешиха на организацията да помогне на около 1000 души да закупят смъртоносен медикамент, но продължава да предлага правни съвети как да се сдобиеш с лекарството.

Прокуратурата в Източна Фландрия започна разследване на дейността на групата преди среща на 700-членния белгийски клон във фламандския град Гент на 24 юни.

Португалия не одобри евтаназията

Португалия не одобри евтаназията

Разликата е 5 гласа

Прокуратурата обяви пред вестник De Morgen, че разследването е в начална фаза и първоначално ще се съсредоточат върху промотираната смъртоносна субстанция.

Извършваната от лекари евтаназия в Холандия и Белгия е легална, когато пациентите изпитват "непоносимо страдание" и са отправили многократни молби, че искат да прекратят живота си.

През септември 2017 г. "Последно желание" съобщи, че е открила медикамент като "крайно средство", което може да се закупи легално и да донесе мирна смърт.

През миналия месец групата е била предупредена, че ще наруши холандските закони, ако помогне на 1000 членове да се самоубият. Прокуратурата започна разследване на смъртта на 19-годишна жена, която е закупила праха онлайн.

Португалия обмисля да узакони евтаназията и асистираното самоубийство

Португалия обмисля да узакони евтаназията и асистираното самоубийство

Депутатите ще решат дали да позволят евтаназията и асистираното самоубийство

Белгийските закони са подобни като холандските. Те наказват тези, които помагат за извършване на самоубийство чрез закупуване на смъртоносен медикамент с цел самоубийство.

Евтаназията е легализирана в Белгия от 2002 г. 2014 г. Белгия се превръща в първата държава в света, която разрешава евтанизиране на деца. Повече от 10 000 души са евтанизирани в Белгия. През 2018 г. са подадени 2357 молби за евтаназия, което е с 1,8% увеличение спрямо година по-рано.