След като узакониха абортите и еднополовите бракове през последните години, във вторник португалските депутати ще вземат решение по друг важен социален въпрос, който води до сблъсък между вярата и политиката в тази предимно католическа държава, съобщава АП.

Депутатите ще решат дали да позволят евтаназията и асистираното самоубийство.

Резултатът от гласуването не е предизвестен и вероятно разликата ще е малка, но Португалия може да стане една от малкото държави в света, които позволяват евтаназия при определени условия.

Евтаназията, когато лекар отнема живота на пациентите по тяхна молба, е законна в Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург и Холандия. В Швейцария и някои американски щати асистираното самоубийство, при което пациентите сами прекратяват живота си под лекарски надзор, е разрешено.

През 2007 г. Португалия разреши аборта, а три години по-късно и еднополовите бракове.

През 2016 г. активисти излязоха с петиция за вкарване на евтаназията в политическия дневен ред. Те събраха повече от 8 000 подписа, които бяха достатъчни, за да принудят парламентарен дебат през миналата година.

Няколко месеца по-късно в отговор петиция на Португалската федерация за живот събра повече от 14 000 подписа. Федерацията обяви пред депутатите, че обществото и държавата имат задължението да защитават човешкия живот.

Сега четири леви политически партии предложиха законопроект за узаконяване на евтаназията и асистираното самоубийство.

В момента наказанието е до 3 г. затвор.