Нарастващата заплаха от добре подготвени и въоръжени ислямски терористи в Европа е принудила полицията да приеме използваните от ФБР тактики при нападения с масова стрелба, пише "Уолстрийт джърнъл".

Според белгийски официални представители службите в Белгия отдавна са се фокусирали върху разумното използване на сила, като конкретно са използвали несмъртоносни патрони, за да обезвредят заподозрени като Салах Абдеслам - заподозрян за атаките в Париж, който беше прострелян в крака по време на акция през март. Представителите поясниха, че стрелбата при такива сценарии няма за цел да убие заподозрените.

Полицията сега работи с американските си колеги, за да извлече поуките от болезнените уроци в САЩ, където служителите на реда са обучени да влизат бързо в обект с каквото имат под ръка, за да неутрализират стрелеца възможно най-бързо.

Това е изцяло нова игра за белгийската полиция, каза шефът на силите на реда в град Хьосден-Золдер.

"Няма много оръжия тук. Но лошите винаги са въоръжени, така че ние трябва да обучим хората си", добави той.

В последно време ФБР е провело редица учения с белгийската полиция, които са имали за цел да усъвършенстват опита й при спиране на активни стрелци. Американски официални представители се надяват да разширят програмата и до други европейски страни като част от обмен на техники при борба с тероризма между американски и европейски служби.

Отделно експерти по експлозивите в Европа и САЩ са провели отделни срещи в Брюксел, за да обсъдят техники за засичане на бомби и импровизирани взривни устройства.