Протест срещу изграждането на ВЕЦ "Орниче" на река Мусулска организират в Босилеград, съобщи БНР с позоваване на инициативния граждански комитет "ЕКО КРАИЩЕ".

Община Босилеград е разрешила изграждането на 22 малки хидроцентрали, което ще предизвика екопроблеми и нарушаване на биоравновесието в района, обявиха организаторите.

Местни природозащитници са подали сигнал до Строителната инспекция в общинското управление на Босилеград с искане да бъдат спрени незаконните според тях строителни работи по коритото на р. Мусулска, поради застрашаване на защитена територия като обиталище на защитени растителни и животински видове. Сред тях са планинската пъстърва и речния рак, които са в Червената книга на застрашените видове.

В сряда на 19 май в 16:00 часа местно време "ЕКО КРАИЩЕ" ще организира граждански екологичен протест в село Мусул на р. Мусулска в местността Орниче срещу изграждането на водна електроцентрала.

От общината заявиха, че при проектирането на ВЕЦ "Орниче" са спазени всички необходими изисквания и са получени необходимите разрешения. Природозащитни организации, граждански сдружения, рибари и любители на природата започват протести, за да защитават природата и реките от недобронамерените и нагли инвеститори, както се изразяват организаторите.

В Сърбия има силно екологично движение срещу безконтролното изграждане на малки водноелектрически централи на планинските реки.