Болници във Великобритания са казали на персонала да използва термини като "раждащ родител" и "човешко мляко", вместо "майка" и "кърма" (breastfeeding - заради словосъчетанието с думата гърда на английски), или "мляко от хранещ родител", така че транссексуалните хора да не се обиждат, съобщават медиите на Острова и "Таймс".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust разкриха редица фрази, включващи пол, в стремежа си да премахнат "основната трансфобия". Тръстът е първият в страната, който официално осъществи такъв радикален ремонт на своя отдел за майчинство и акушерство - който сега ще бъде известен като "родителски услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с фразата "лице", а терминът "баща" с "родител", "съ-родител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

Новите термини ще бъдат използвани за документи, протоколи и комуникация в рамките на тръста. Те ще се използват и при обсъждане на бременност, раждане и родителство на ниво популация - например на среща.

В политически документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

В него се казва: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите "жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги".

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора. Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните повествования и дискурси за раждането".

"Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промените в терминологията, признавайки значителното въздействие на това върху психологическото и емоционалното благосъстояние".

Този ход е приветстван от кампании за приобщаване. Групата на кампанията TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично, браво. Да се ​​надяваме много други тръстове да последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение".

Приблизително 1% от възрастното население във Великобритания се идентифицира като транссексуално или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо. Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицират като LGBTQ+, в сравнение с около 2,2% от общото население.

Службата за национална статистика изчислява, че в Обединеното кралство има приблизително 200 000-500 000 транс-хора. Въпреки това се казва, че няма надеждна или ясна индикация за истинското число.

34-годишният Фреди Макконъл е първият британски транссексуален мъж, който някога е раждал дете. Преди това той загуби битка, за да бъде регистриран като "баща" в свидетелството за раждане на сина си. Фреди, който успя да забременее през 2017 г., бе законно мъж, когато роди първото си дете Джак през 2018 г.

След като получава достъп до донор на сперма, Фреди спира да приема тестостерон, за да забременее и става първият транссексуален мъж във Великобритания, който ражда собственото си бебе. Когато Джак се ражда, той иска да бъде регистриран като "баща или родител", но според закона за децата от 1989 г., хората, които раждат, трябва да бъдат регистрирани като майки.

През ноември 2020 г. съдии от Върховния съд отхвърлят жалба да бъде посочен като "баща" в удостоверението за раждане на детето му. Журналистът, който вече е загубил два кръга от съдебна битка, коментира, че е принуден да бъде записан като "майка", което нарушава човешкото му право на уважение към личния и семейния живот.

Макконъл започва да приема тестостерон на 25-годишна възраст и една година по-късно е отстранил тъканите на гърдата, но никога не е правил хистеректомия за отстраняване на матката, тъй като не е изключил желанието за деца.

Българка лесбийка от Испания съди България във ВС на ЕС за гражданство на бебето си

Българка лесбийка от Испания съди България във ВС на ЕС за гражданство на бебето си

Защото Конституцията на България определя брака като съюз на мъж и жена