Бебе, останало без гражданство, след като е родено в Испания от еднополова двойка от България и Гибралтар, е в центъра на дело, което ще бъде разгледано от Върховния съд на Европейския съюз във вторник, съобщава "Ройтерс".

Юристи казват, че България е изложила едногодишното "Бебе С" в риск от продължителна липса на гражданство, след като е отказала да предостави акт за раждане и гражданство поради дискриминация по отношение на сексуалната ориентация на родителите си.

Изслушването в съда със седалище в Люксембург се разглежда като важно тестово дело за много други така наречени "семействата на дъгата" в Европа, които са изправени пред подобни дилеми.

Експерти по въпросите на гражданството считат, че ако "Бебе С" не може да придобие гражданство, може да не може да ходи на училище, да има достъп до здравни грижи и държавни помощи или да си намери работа по-късно в живота.

Родителите й, които живеят близо до Барселона, все още не са успели да представят дъщеря си на семействата си в чужбина, тъй като не могат да й вземат паспорт.

След като се ражда през декември 2019 г., "Бебе С" получава акт за раждане в Испания, в който са изброени и двете й майки.

Когато обаче българката й майка, която използва псевдонима Калина, иска българско свидетелство за раждане на дъщеря си, за да може да кандидатства за гражданство, служители й казали, че бебето не може да има две майки.

Конституцията на България определя брака като съюз на мъж и жена. "Много ни разстрои. Тази дискриминация е много лична и ни шокира", каза Калина.

"Искам да кажа (на съда), че съм нейната майка, независимо в коя държава съм. Много жалко е, че мога да й бъда майка в Испания ... но не мога да съм й майка в собствената си страна."

Двойката не може да получи испанско гражданство за дъщеря си, тъй като нито една от тях не е испански гражданин.

Гибралтар е британска отвъдморска територия, разположена на южния край на Испания, но според британските закони съпругата на Калина не може да предава британското си гражданство, тъй като го е придобила по произход.

Адвокатът на Калина ще настоява пред Съда на Европейския съюз да поиска от България да предостави на "Бебе С" акт за раждане и гражданство.

Базираният в Люксембург съд, който гарантира, че страните от ЕС се съобразяват със законите на блока, също разглежда подобен случай, при който Полша отказва да издаде акт за раждане на дете, родено в Испания, на майки от Полша и Ирландия.

"Това решение ще бъде важно за много хора", каза адвокатът на Калина Деница Любенова.

"В Европа има много еднополови двойки в една и съща позиция, чиито деца са изложени на риск от липса на гражданство, тъй като държавите-членки на ЕС в Централна и Източна Европа не признават семейния статус."

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще настоява за взаимно признаване на семейните отношения в Европейския съюз в рамките на нова стратегия за укрепване на правата на ЛГБТ+.

"Ако сте родител в една държава, вие сте родител във всяка държава", каза тя пред Европейския парламент миналата година.

Безпрецедентен казус с еднополова двойка спъна Административния съд в София

Безпрецедентен казус с еднополова двойка спъна Административния съд в София

Магистратите изпращат запитване до Съда на ЕС