Високопоставени представители на ЕС заявиха пред "Ройтерс", че Великобритания няма да бъде готова за напълно напускане на съюза до края на 2020 г., тъй като плановете за преходния период предвиждат подобен развой и блокът очаква по-продължително сбогуване.

Според агенцията британското правителство може да мисли по подобен начин.

Няколко дипломати и официални представители в Брюксел, запознати с обсъжданията, отбелязват, че множество неразрешени проблеми, включително за границата с Ирландия и битката във Великобритания относно какви да бъдат бъдещите търговски отношения, убеждават много хора, че преходният период ще бъде по-продължителен.

Двама високопоставени европейски източници обявиха, че британските преговарящи се опитват да установят какво е отношението на другите правителства към настоящото предложение преходният период да е 21 месеца, въпреки че други отбелязаха, че те вярват, че премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей все още желае до януари 2021 г. да бъде договорено споразумение за свободна търговия.

Мей публично отрича, че Лондон иска допълнително време. ЕС обяви, че е склонен да покаже "гъвкавост", макар че Франция и други европейски правителства са против Обединеното кралство да е в позиция на получленство в ЕС в продължение на години, тъй като се опасяват, че това може да се окаже за постоянно.

Докато тази седмица в Брюксел се водят официални преговори за преходния период, дипломати от ЕС заявиха, че всяко удължаване ще бъде съгласувано само след като Великобритания официално напусне през март 2019 г., така че Лондон да остане под натиск за сключване на търговско споразумение или без нищо от 2021 г.

"Никой не вярва, че преходният период ще е до края на 2020 г.", каза източник и добави: "Но никой не иска директно да предложи удължаване - това е лост за натиск, който имаме срещу Лондон на преговорите".

Ако до срещата на върха на ЕС на 22-23 март не бъде договорено преходно споразумение, това може да отложи очакваното за април начало на преговорите за бъдещо търговско споразумение.