Националният център за борба с организираната престъпност на Чехия разследва обстоятелствата около несъстоялата се визита на първия вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек в Русия, съобщи Дойче веле.

Ведомството, което е част от структурата на чешката полиция, подозира Хамачек в злоупотреба със служебно положение и изтичане на секретна информация.

От центъра не съобщават подробности за разследването.

Според публикации в чешките медии, посещението е било планирано за 19 април. Причините за отмяната на пътуването не са известни, но се появиха коментари, че е свързана с разкритията за взривовете в оръжейните складове във Врбетица, зад които стоят агенти на руското ГРУ.

Интернет изданието Seznam Zprvy съобщи с позоваване на свои източници, че Хамачек е смятал при визитата си в руската столица да получи 1 милион дози от ваксината "Спутник V" и да договори Чехия да бъде домакин на бъдеща среща между президента на САЩ Джо Байдън и руския президент Владимир Путин. В замяна Хамачек бил готов да се ангажира да не бъде огласявана информация за взривовете във Врбетица през 2014 г.

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Президентът Милош Земан ще коментира на 25 април