На връх 50 г. от убийството на Мартин Лутър Кинг-младши американската осведомителна агенция Асошиейтед прес публикува свои архивни новини от деня на покушението.

Нобеловият лауреат Мартин Лутър Кинг-младши, бащата на ненасилието в Американското движение за граждански права, е убит от куршум в Мемфис, Тенеси, в четвъртък вечерта.

39-годишният Кинг е застрелян във врата, докато е стоял на балкон в мотел. Той почина по-малко от час след нападението в болницата "Сейнт Джоузеф".

Губернатор Бъфорд Елингтън незабавно нареди 4000 войници от Националната гвардия да подсигурят града. Полицейският час, който беше наложен в Мемфис, след като воден от Кинг марш прерасна в безредици преди седмица, е върнат.

Полицията съобщи, че е регистрирано насилие след смъртта на Кинг.

Носителят на Нобеловата награда за мир през 1964 г. е стоял на балкона в мотел, когато е застрелян. Той е пристигнал в града, за да води протести от името на 1 300 стачкуващи работници от сметопочистването, повечето от тях негри, допълва агенцията.

Двама мъже са задържани, които няколко часа по-късно са освободени.

След разпространението на новината за убийството на Кинг в града негри започнаха да ограбват магазини и да замерят полицията с камъни. Двама полицаи са ранени.

Четири часа след убийството на Кинг ситуацията в града се успокои, но полицията съобщава за спорадични сблъсъци.

Силите на реда обявиха също, че са открили оръжие в близост до мотела, но не потвърдиха дали е оръжието, с което е убит Кинг.

Очевидец заяви, че Кинг е прострелян във врата и дясната страна на лицето.

"Мартин Лутър Кинг е мъртъв", потвърди заместник-началникът на полицията Хенри Лукс.

Пол Хес от болницата потвърди, че Кинг е починал в 19,00 часа от куршум във врата.

Активистът Джеси Джаксън заяви, че той и другите в компанията на Кинг са планирали да вечерят, когато е станала стрелбата.

"Кинг беше на балкона на втория етаж на мотела. Беше се наклонил. Ако не се беше изправил, той нямаше да бъде ударен в лицето", добави той.

Кинг тъкмо се обърнал към Бен Бранч: "Мой човек, довечера изпей "Боже, благослови", и изпей я добре". И секунда по-късно Кинг беше застрелян, каза Джаксън.

"Натъжени сме", обяви президентът Линдън Джонсън в радио и телевизионно обръщение. "Призовавам всеки гражданин да отхвърли сляпото насилие, което засегна доктор Кинг, който живея за ненасилие", добави той.

Убийството предизвика бунтове в десетки градове в САЩ. Няколко дни по-късно президентът Линдън Джонсън обявява национален траур - Мартин Лутър Кинг е първият чернокож, за когото се обявява национален траур. Стотици хиляди души присъстват на погребението му.

50 г. по-късно Кинг продължава да бъде символ на борбата за равноправие в очите на милиони хора.