На срещата на върха, проведена през видеоконферентна връзка, европейските лидери се съгласиха да координират по-добре своите стратегии за ваксините. Европейският съюз ще мобилизира 220 милиона евро за финансиране на трансфери на пациенти с Covid-19 от една държава в друга, за да облекчи болниците, претоварени от втората вълна на пандемията.

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Монд".

Евролидерите призовани да организират трансгранично прехвърляне на пациенти с Covid-19

Евролидерите призовани да организират трансгранично прехвърляне на пациенти с Covid-19

Бързите антигенни тестове се появяват на пазара

За да улеснят тези трансфери, държавите "трябва да споделят точни данни в реално време" чрез платформа, създадена на европейско ниво, каза тя по време на пресконференция в края на срещата.

"Доброто използване на средствата изисква добра информация", предупреди Фон дер Лайен.

Тя призова за засилване на оперативната съвместимост на националните приложения за проследяване: три вече са свързани към системата, създадена от Брюксел, за да ги свърже, а 19 приложения се очаква да се включат. Петдесет милиона европейци вече са изтеглили такива програми.

ЕС може да постави ваксина срещу коронавирус на 700 млн. души

ЕС може да постави ваксина срещу коронавирус на 700 млн. души

Този сценарий предвижда да покрие "повече от необходимото" за ЕС

Европейските лидери също се съгласиха да координират по-добре своите стратегии за ваксиниране. Урсула фон дер Лайен увери, че бъдещите ваксини ще бъдат достъпни за всички държави "по едно и също време и при едни и същи условия", в зависимост от размера на тяхното население. За целта Комисията иска от държавите да предоставят своите национални планове, за да гарантират, че необходимата инфраструктура е добре планирана.

Коронавирусът принуди евролидерите пак да разговарят

Коронавирусът принуди евролидерите пак да разговарят

Срещата се очаква да бъде първата от поредица редовни видеоразговори

Друг приоритет, обсъден по време на виртуалната среща на върха: свободата на движение, ограничена през пролетта в началото на пандемията.

Германският канцлер Ангела Меркел призова колегите си да не затварят границите си.

"За Германия, държава в центъра на Европа, е важно границите да останат отворени, икономиката да продължи да функционира и ще се борим заедно с пандемията ", каза тя.

Борисов: Лесен достъп до ваксини за всички европейски граждани

Борисов: Лесен достъп до ваксини за всички европейски граждани

Лидерите на ЕС обсъждат COVID-19

"Научихме уроците от първата вълна, когато инстинктът в началото на кризата беше да се затворят границите", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.