Страните членки на ЕС подкрепят събиране на лични данни на хората, които пътуват с влак и дори по пътищата на Европа, което е разширяване на директива, покриваща пътуващите със самолет, пише "Гардиън".

Въпреки притесненията в някои столици, че промяната може да доведе до непропорционално нарушаване на личното пространство и закъснения, тя е подкрепена от мнозинството страни членки на Общността, според вътрешни документи.

Директивата, уреждаща ползването на резервационните данни на авиопътниците в ЕС (Passenger Name Record - PNR), позволява предварително събиране на информация за тези, които планират да летят в ЕС, включително личния адрес, дестинация, дебитната/кредитната карта, мястото в самолета и информация за багажа.

Информацията се използва от полицията и службите при проверка на пътниците преди да потеглят с цел установяване на заподозрени в тероризъм или тежки престъпления, както и за следене на тяхното придвижване.

Белгия, която е единствената страна членка на ЕС, налагаща подобни изисквания и на компании на международни влакове, автобуси и фериботи в съответствие със същото законодателство (PNR) на национално ниво, е сред тези, които настояват проевропейската схема да бъде разширена.

Конфиденциален документ на ЕС, публикуван от сайта Statewatch, разкрива, че 83% от страните членки подкрепят директивата да обхване и пътуването по море, а 76% подкрепят и пътуването с влак.

67% от държавите също подкрепят да обхване и международните автобусни линии, според въпросник на ЕС, въпреки че това предложение не е приоритет, тъй като имат риск от логистични проблеми.

Отделно втори документ на ЕС, подготвен от правителството на Финландия през миналия месец, тъй като Хелзинки е ротационен председател на ЕС, разкрива, че службите срещат проблеми заради увеличеното пътуване в и извън Общността.

Всяка промяна в PNR трябва да бъде прокарана в Европейския парламент.