Страните членки на ЕС са одобрили компромис с Европейския парламент и Европейската комисия за регулиране на газопровода "Северен поток - 2" от Русия за Германия.

Това съобщиха източници пред германската медия ДПА.

Операторът на тръбата може да очаква някои допълнителни регулации, но проектът, ръководен от Газпром, не е под заплаха.

САЩ правят всичко по силите си да блокират "Северен поток-2"

САЩ правят всичко по силите си да блокират "Северен поток-2"

Вредял на Европа и насочвал пари към Русия

През миналата седмица Русия се обяви против нови пречки пред строителството на газопровода, след като Берлин постигна компромис с Франция и другите страни членки за затягане на регулациите.

"Северен поток - 2", който ще минава по дъното на Балтийско море, ще доставя 55 милиарда кубични метра руски природен газ на Германия всяка година.

Критици алармират, че тръбата ще увеличи зависимостта на Европа от Русия. Поддръжниците на проекта пък уверяват, че тръбата е необходима за гарантиране на енергийните доставки на фона на спада на производството на газ в ЕС.

Съгласно компромиса ще бъде изменена директива на ЕС, за да се позволи на Европейската комисия да има по-голям контрол над газопроводите, включително и над германско-руския проект. Това означава, че Европейският съюз може да прилага по-последователно вътрешните си правила на газовия пазар що се отнася до газопроводи до и от държави, които не членуват в ЕС. Също се изисква от страните членки да търсят одобрението на ЕС, когато преговарят за промени в газови споразумения с нечленуващи държави в Общността в случай, че правилата на ЕС са засегнати.

В ЕС се договориха за затягане на регулациите за "Северен поток-2", но ще се строи

В ЕС се договориха за затягане на регулациите за "Северен поток-2", но ще се строи

Това е удар за САЩ и Украйна

Строителството на големи участъци от "Северен поток - 2" вече е завършено. Тръбата трябва да започне да се използва от края на тази година.