Посланиците на Европейския съюз се договориха да затегнат регулациите относно спорния газопровод "Северен поток-2", но решиха да не подкрепят плановете, които биха могли да застрашат неговото завършване, съобщават световните осведомителни агенции.

Работата по 1255-километровия газопровод по дъното на Балтийско море, свързващ Русия с Германия, вече е доста напреднала и е планирано да приключи до края на настоящата 2019 година.

Европейският съюз иска тръбопроводите, влизащи на територията на Общността, да се подчиняват на регламентите му в областта на енергетиката.

Франция и Германия с компромис за "Северен поток-2"

Франция и Германия с компромис за "Северен поток-2"

Очевидно се отива към построяване на газопровода

Германия се опасяваше, че това ще направи газопровода нерентабилен и нежизнеспособен.

В края на краищата 27 от 28-те посланици на ЕС са се съгласили с компромиса, постигнат по-рано между Франция и Германия, което означава, че Германия може да остане водещ преговарящ по проекта "Северен поток-2".

Понастоящем Русия осигурява около 40 на сто от доставките на газ в ЕС, малко повече от Норвегия, която не е член на ЕС, но участва в единния пазар на Общността.

В продължение на години 28-членният блок се опасява от зависимостта от руския газ.

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Ще бъдем ли зависими от Русия в случай изграждането на втори газопровод

Полша предупреди, че Русия може да използва "Северен поток-2", за да навреди на енергийната сигурност на Европа, а американският президент Доналд Тръмп дори обвини Германия, че е "пленник" на Русия заради него.

"Северен поток-2" не само ще увеличи доставките от Русия, а също така означава, че заедно с проекта "Турски поток", Русия ще може да заобиколи тръбопроводите на Украйна. Загубата на транзитни такси ще удари тежко украинската икономика.

Голям приоритет за ЕС е и да увеличи конкуренцията и вместо различни споразумения за всеки отделен тръбопровод, който влиза на територията на Общността, иска "Северен поток-2" да бъде съобразен с вътрешните правила на ЕС за прозрачност и отделяне на собствеността върху тръбите от доставчика на газ.

Франция смята да се изправи срещу „Северен поток 2“

Франция смята да се изправи срещу „Северен поток 2“

Промените, предложени от ЕК...

ЕС се опитва да погледне отвъд руския газ - да внася втечнен природен газ от САЩ и строежа на нови газопроводи, като например планиран газопровод от Норвегия до Полша през Дания, който ще снабдява Швеция и други съседни страни.

Германският бизнес инвестира сериозни пари в "Северен поток-2", а бившият германски канцлер Герхард Шрьодер ръководи проекта.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел се опита да увери страните от Централна и Източна Европа, че газопроводът няма да направи Германия зависима от Русия за енергоносители.