Евродепутати и страни членки постигнаха споразумение за насърчаване на екологични инвестиции след седмици на преговори, които бяха блокирани заради въпроса дали да бъдат изключени ядрените проекти, информира АП.

ЕС отложи схемата за класифициране на "зелените" инвестиции до края на 2022-та

ЕС отложи схемата за класифициране на "зелените" инвестиции до края на 2022-та

Решението ще отложи с повече от две години въвеждането на зелената "таксономия" на ЕС

Страните членки не успяха да се договорят за зеленото финансово законодателство през миналата седмица, което има за цел да насочи парите към чисти инвестиции. Основният неразрешен въпрос беше дали финансовите продукти, включващи ядрената енергетика, може да бъдат определяни за зелени и да получават финансиране, както Франция, Великобритания, България и няколко други държави настояваха.

Разривът за ядрената енергетика се прояви и миналата седмица по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел, където лидерите проведоха бурен дебат за необходимостта ядрената енергетика да бъде част от плана на Общността за въглеродно неутрална икономика до 2050 г. С помощта на Франция държави в подкрепа на ядрения сектор спечелиха този спор и искането им за ядрената енергетика беше споменато в заключенията.

Компромисното споразумение за зеленото финансиране, постигнато от преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет късно в понеделник, ще изключи твърдите изкопаеми горива от всеки нов план за инвестиции, но ще позволи природния газ и ядрената енергетика.

Споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент в пленарна зала.