Страни членки на ЕС отхвърлиха правила, които направляват какви финансови продукти могат да бъдат наречени "зелени" и "устойчиви", обяви представител на Общността, цитиран от "Ройтерс".

Това е голяма спънка за амбициозните климатични цели на Съюза, отбелязва агенцията.

ЕС отложи схемата за класифициране на "зелените" инвестиции до края на 2022-та

ЕС отложи схемата за класифициране на "зелените" инвестиции до края на 2022-та

Решението ще отложи с повече от две години въвеждането на зелената "таксономия" на ЕС

С решението се отхвърля споразумение от миналата седмица между евродепутати и финландското ротационно председателство на ЕС. Тогава преговарящите приветстваха важния компромис, тъй като може да установи световен стандарт за зелени акции и други финансови продукти.

Великобритания, Франция, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния, България и Словения се обявиха против споразумението на среща на дипломатите на страните членки на ЕС в Брюксел. Те се опасяват, че ще попречи на инвестиции в проекти, свързани с въглища и ядрена енергетика.

Подобни инвестиции не са изключени напълно от новата класификация на ЕС, известна като таксономия, но според правилата ще бъде много трудно да бъдат определени като зелени, което потенциално може да намали финансирането на тези сектори в бъдеще.

Франция разчита на ядрената енергетика, докато европейските страни все още са зависими от въглища.

Представител съобщи, че през следващите дни трябва да бъдат възобновени преговорите с Европейския парламент за постигане на споразумение преди края на годината.