Финансовите министри на страните членки на ЕС постигнаха споразумение за реформи, които имат за цел по-адекватни мерки при финансова криза, информира АФП.

Но министрите не приеха напълно оригиналните амбиции на френския президент Еманюел Макрон за рестарт на Европа.

Франция и Германия предложиха бюджет на еврозоната от 2021 г.

Франция и Германия предложиха бюджет на еврозоната от 2021 г.

Преди години ние дори не можехме да използваме думата "бюджет"

Споразумението между 27-те държави членки, без Великобритания, трябва да предостави на властите по-силен набор от инструменти в случай на голям шок на европейската икономика.

Предложенията засилват финансирането на европейската икономика, но не включват създаване на пост на финансов министър на еврозоната или Европейски валутен фонд.

Франция притиска Германия за предложенията за бъдещето на еврозоната

Франция притиска Германия за предложенията за бъдещето на еврозоната

"Време е Германия да отговори на предложенията на Макрон"

Министрите преговаряха повече от 18 часа по френската идея за установяване на бюджет на еврозоната.

"Постигнахме добър резултат. Реформирането на еврозоната се придвижва с решителна скорост. Благодарение на всички тези, които помогнаха", написа в "Туитър" германският финансов министър Олаф Шолц.

Сега реформите трябва да бъдат потвърдени от евролидерите на срещата на върха в Брюксел през следващата седмица.

Националните правителства от месеци обсъждат френското предложение за създаване на бюджет на валутния съюз, който може да бъде използван при случаи на кризи или икономически сътресения.

Горанов уверен, че Бундестагът не може да ни спъне за Еврозоната

Горанов уверен, че Бундестагът не може да ни спъне за Еврозоната

Подобен тип решения не се взимат там

Предложената от Макрон идея за бюджет за борба с кризи в еврозоната е съществена част от визията му за бъдещия ЕС след дълговата криза, Брекзит и надигането на популистите.

Министрите постигнаха споразумение за много по-мащабна версия на идеята, която се свързва с прокарване на подкрепяните от ЕС реформи и не само като помощ за оцеляване при неочаквани икономически проблеми, както Франция желаеше.

Друго сериозно предизвикателство е завършването на банковия съюз, тъй като Германия все още категорично се противопоставя на стартирането на европейска схема, поискана от Европейската централна банка, за да се гарантират банковите депозити на клиентите.

Министрите се съгласиха само да обсъдят въпроса отново през юни 2019 г.

По-лесно е постигнато споразумение за разширяване отговорностите на Европейския стабилизационен механизъм - пожарникар за държавите от еврозоната със сериозни дългови проблеми. Министрите също така се договориха механизмът да служи като финална преграда в случай на голяма банкова криза в Европа.

Повечето от реформите бяха предварително съгласувани от Франция и Германия. Но процесът беше усложнен от проблемите в правителството на Германия и недоволство на по-малки членки на ЕС, водени от Холандия.