Външните министри на ЕС притеснени от ескалацията на напрежение между Белград и Прищина.

Западните Балкани бяха сред водещите теми от дневния ред на Съвета "Външни работи", който се проведе днес в Люксембург.

България бе представена от заместник-министър председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Западните Балкани са стратегически регион за Европа, подчерта Могерини

Западните Балкани са стратегически регион за Европа, подчерта Могерини

Утре вечер Могерини ще посети няколко страни от региона

Те подчертаха необходимостта от разрешаване на проблемите чрез диалог.

Подчертана бе важността на присъединяването на държавите от Западните Балкани към позициите на ЕС по линия на Общата външна политика и политика за сигурност.

Министър Екатерина Захариева информира колегите за хода на подготовката на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София. Нейната цел е да отправи ясно политическо послание за подкрепа, както и да потвърди европейската перспектива на целия регион.

"Много от министрите изразиха силна подкрепа за приоритета на Българското председателство и заявиха, че темата ще бъде продължена от следващите председателства", каза Захариева.

Първите дипломати на 28-те обсъдиха също развитието на отношенията с Русия, като потвърдиха позицията на ЕС, че пълното изпълнение на договореностите от Минск остава ключово условие за съществена промяна в отношенията.

Външните министри на ЕС потвърдиха подкрепата си за Съвместния план за действие по ядрената програма на Иран. Обсъдени бяха по-нататъшните стъпки на ЕС за продължаване на изпълнението на споразумението от всички страни по него.