Европейски страни нарастващо прибягват към изолиране на затворници като мярка срещу заплахата от тероризъм, въпреки предупрежденията за влиянието, което може да окаже, пише "Гардиън". 

Франция, Белгия и Холандия са изолирали малка група от заподозрени и осъдени за тероризъм, за да се предотврати радикализация в затворите.

В Белгия 35 души са поставени в изолация – 23 часа на денонощие в самостоятелна килия и един час в двор, но не се срещат с други затворници. Четирима души са в изолатор в наскоро отворен затвор за справяне с радикализацията, като в бъдеще се очаква да бъдат вкарани още затворници там.

Във Франция неизвестен брой заподозрени за тероризъм са държани в изолация. През последната година френската държава също откри няколко затвора за противодействие на радикализацията.

Тъй като в Холандия специалните крила на затворите за терористи са запълнени, затворниците са претърсвани всеки път при контакт с други хора или при извеждане заради съдебно заседание.

Много съм обезпокоен от политическия натиск да се изолират терористи и да се изграждат специални крила за изолирането им”, заяви Шарон Шалев, научен изследовател към правния факултет в Оксфордския университет, а също така експерт по изолирането на затворници. Обществото, нашите политици и затворническата администрация трябва да мислят трезво, добави тя.

Въпреки увеличението, броят на изолираните затворници в Европа е нищожен в сравнение с този в САЩ, където около 100 хиляди души са в пълна изолация.

Защитници на човешките права посочват редица психологически и физически последствия от изолирането на затворници. Изолацията не само може да бъде нехуманна, но и неефективна. Противници твърдят, че практиката може да направи хората по-уязвими на екстремистки идеи и че често е невъзможно елиминирането на комуникацията сред затворниците.