Трима иракски бежанци са били арестувани днес в Северна Германия за подготовка на терористична атака, съобщават германските медии.

Двама 23-годишни и един 36-годишен са били арестувани при спецакция рано тази сутрин в провинция Шлезвиг-Холщайн след продължило месеци разследване, уточниха от германската полиция.

"Според констатациите досега заподозрените все още не са били избрали конкретна цел за нападението си", се посочва в изявление на федералната прокуратура.

Двама от заподозрените са обвинени в направата на бомба, използвайки барут от фойерверки, а другото обвинение е за подпомагане и подбуждане на планове за извършване на терор.

Следователите твърдят, че двамата 23-годишни Шахин Ф. и Херш Ф. са изтеглили инструкции за производство на бомби от интернет и са се опитали да закупят устройство за детонация от Великобритания. Британските власти са успели да спрат доставката на детонационното устройство в Германия.

Двамата обвинени също така са обмисляли закупуването на 9-милиметров пистолет с помощта на 36-годишния Рауф С., който е преговарял с отделен човек, който също е обвинен, за да получи оръжието. Въпреки това Шахин Ф. и Херш Ф. са установили, че пистолетът е твърде скъп и вместо това са започнали да обмислят атака с превозно средство, уточниха от германската прокуратура.

Шахин Ф. е започнал да ходи на шофьорски курсове в началото на януари.

Шахин Ф. и Херш Ф. са решили в края на 2018 г. да "извършат ислямистки мотивирани нападения в Германия".

"По-сетнешните разследвания трябва да установят дали обвинените са свързани с някаква терористична групировка", допълниха германските прокурори.