Отсъствието на германския външен министър Хайко Маас от спорната конференция за Близкия изток във Варшава предизвика критика от редиците на консервативните коалиционни партньори, съобщава ДПА.

"Неучастието е политическа грешка", смята заместник-председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз/ Християнсоциалния съюз Йохан Давид Вадефул пред осведомителната агенция.

"Щом говориш за растящи отговорности на Германия в международен план, трябва и ти самият да си даваш сметка за тях", добави депутатът.

Според него Маас, член на социалдемократите, ще изпусне "важна конференция на най-важния съюзник САЩ".

Организираната от САЩ конференция за бъдещето на Близкия изток ще започне тази вечер във Варшава. 60 делегации от целия свят ще бъдат приети от полския президент Анджей Дуда в началото на двудневната конференция във Варшава.

Докато вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео се очаква да представляват САЩ, няколко външни министри на западноевропейски държави ще пропуснат събитието.

Германия ще бъде представлявана от Нилс Анен, държавен министър в министерството на външните работи в Берлин.

Според организаторите срещата е за по-стабилен и по-безопасен Близък изток. Но критици наричат събитието антииранска конференция.