Правителството на Германия отхвърли призиви за задължително използване на маски в цялата страна, пише "Гардиън".

В понеделник австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че от сряда ще е задължително носенето на маски в магазините, което доведе до призиви германското правителство също да въведе подобна мярка.

Коронавирус: Германия превръща най-засегнатия окръг в лаборатория

Коронавирус: Германия превръща най-засегнатия окръг в лаборатория

Вирусът се разпространи по-широко сред 250 000 жители на Хайнсберг

Два града в Източна Германия, Йена и Нордхаузен, вече предприеха едностранни стъпки и последваха Австрия. Но недостигът на ефикасни маски е проблем и в двете немскоезични държави.

Днес австрийското правителство обаче съобщи, че ще отложи задължителното използване на маски в супермаркетите до следващия понеделник заради недостиг.

Във вторник германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че правителството ще подпомогне финансово компаниите, които трансформират производството си към изработване на маски.

За разлика от САЩ германските политици отказват да принудят индустрията да се реорганизира и да започне да произвежда защитно облекло и респиратори.

Икономиката на Германия може да се свие с 5,4% през 2020 г.

Икономиката на Германия може да се свие с 5,4% през 2020 г.

Германската икономика ще се свие значително през 2020 г.

Междувременно германски медии съобщават за огнища на коронавируса в старчески домове из страната. Болните на вентилатори в германските болници се увеличиха с 20% във вторник до 1189. Според Институт "Роберт Кох" 8954 от 16 319 легла за интензивна грижа са заети. По-рано днес институтът съобщи, че за последните 24 часа са регистрирани 149 починали и близо 5500 заразени с коронавирус.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 754 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 36 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 860 000 случая и повече от 42 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 178 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".