Стотици хиляди ученици и деца в Германия са връщат в училищата и детските градини за първи път от два месеца, въпреки че има опасения за трета вълна на коронавируса заради британския щам, информира АФП.

Училищата и детските градини отвориха в 10 германски провинции, включително в столицата Берлин и най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Германия отчете тримесечен минимум на загинали от коронавирус

Германия отчете тримесечен минимум на загинали от коронавирус

4 369 са новозаразените, 62 са смъртните случаи

Много училища ограничават връщането на учениците от 1 до 3 клас. Също така класовете са наполовина, учениците ще трябва да носят маски и стаите ще трябва да се проветряват, но критици поставят под въпрос дали сега е моментът за връщане към присъствена форма на обучение.

По време на разговори с колеги от Християндемократическия съюз канцлерът Ангела Меркел поиска планове за постепенно разхлабване на мерките. Конкретно тя настоява за план от четири стъпки, пише "Билд", но не се разкриват подробности.

Меркел настоява мерките за разхлабване да бъдат обвързани с тестване.

Експерти обаче предупреждават, че Германия може да е на прага на трета вълна на коронавируса, след като през последните дни случаите отново започнаха да се увеличават.

Германия пред дилема за COVID мерките заради тревожен скок на заразените

Германия пред дилема за COVID мерките заради тревожен скок на заразените

Планът за отваряне на училищата може да бъде осуетен

Германия се върна до 61 случая на 100 000 души през последните седем дни, след като спаднаха до почти 50 случая през последните седмици.

Здравният министър Йенс Шпан заяви, че увеличението се дължи на по-бързото разпространение на британския щам, който представлява повече от един на всеки пет случая.