Холандците гласуват на местни избори и на референдум, съобщава АФП.

Всички секции отвориха в 07,30 часа местно време. Повече от 12 милиона души имат право да гласуват за съветници в 380 общини, като избирателните секции ще затворят в 21,00 часа.

Снимка 346470

Източник: ЕПА

Но политически анализатори смятат, че местният вот е пренебрегван за сметка на референдума, който е свързан с планове за разширяване правомощията на правителството да провежда онлайн шпионаж.

Новият закон би позволил на холандските служби AIVD да следят информационния поток в интернет.

Снимка 346472

Източник: ЕПА

Но недоволни, че властите се опитват да увеличат контрола си над обществото, студенти в Амстердам спечелиха достатъчно подкрепа, за да ги принудят да организират необвързващ референдум за новия закон, който трябва да влезе в сила от 1 май.

Поддръжници на законодателството смятат, че ще даде на службите по-голяма възможност за следене на опасни групи и екстремистки организации. Премиерът на Холандия Марк Рюте е сред тези, които подкрепят закона.

Последните социологически проучвания показват, че 53% от гласоподавателите ще подкрепят закона, а 34% ще гласуват против.

Днешният местен вот се разглежда като тест за крайнодесния политик Герт Вилдерс, чиято Партия на свободата зае второ място на парламентарните избори миналата година. Либералната партия VVD на Рюте спечели най-много места - 33, а Партията на свободата спечели 20 места.

Евроскептичната партия се надява да затвърди позициите си. Тя издигна кандидати в 30 общини, което се случва за първи път.