Статистически "липсват" повече от 63 милиона жени в Индия, а повече от 21 милиона момичета са нежелани от семействата си, обявиха от правителството, цитирано от АП.

Според ежегодно икономическо проучване на правителството изкривеното съотношение мъже спрямо жени е предимно в резултат на селективни аборти, по-добро хранене и здравна грижа за момчетата.

Изследването е установило, че семействата със син е по-вероятно да спрат да се стремят към още деца в сравнение със семейства, които имат само момиче.

Статистиката показва, че в Индия има 63 милиона жени по-малко, отколкото трябва да има, отбелязват учени.

Раждането на момче често е придружено с шумни празненства и семейна гордост, докато раждането на момиче може да бъде време на неудобно положение и дори на траур, тъй като родителите ще трябва да вземат заеми за традиционната зестра при сключване на брак.

Изследвания показват, че момичетата в Индия са по-малко образовани, имат достъп до по-малко храна и здравеопазване в сравнение с момчетата.

Според анализи на раждаемостта и пола на последното дете в семейство повече от 21 милиона момичета в азиатската държава са нежелани от родителите.