Два логистични конвоя на международната коалиция бяха нападнати в Ирак. Това съобщи новинарският портал Shafaq news, позовавайки се на източници в силите за сигурност на страната.

Единият конвой е бил нападнат на магистрала в провинция Бабил, намираща се южно от Багдад. В резултат на атаката един от камионите е повреден.

Подобно нападение беше извършено час по-рано в района на Ад Дивания. Няма жертви и при двата инцидента.

На 5 януари 2020 г. иракският парламент прие резолюция, изискваща пълното изтегляне на всички чуждестранни сили от страната. Това се случи два дни след смъртта на командира на специалните сили на Ал-Кудс от Корпуса за охрана на ислямската революция (елитни части на иранските въоръжени сили) Касем Сулеймани и заместник-началника на иракската шиитска милиция "Ал-Хашд аш-Шааби" - Абу Махди ал-Мухандис при атака на ВВС на САЩ до летището на Багдад.

Макрон: Франция ще има контингент в Ирак дори и САЩ да се изтеглят

Макрон: Франция ще има контингент в Ирак дори и САЩ да се изтеглят

Позиция на Елисейския дворец

Шиитските милиции, включително проиранската група "Катайб Хизбула", многократно са заплашвали да нанесат удар по американските войски в Ирак, ако не напуснат арабската държава.

На 26 юли Джо Байдън обяви, че военната мисия на САЩ в Ирак ще бъде завършена до края на годината, но в сътрудничеството с Багдад в борбата с тероризма ще продължи.

На свой ред официалният представител на международната коалиция полковник Уейн Марото посочи на своята страница в Twitter на 7 август, че част от американския контингент е изпълнил мисията си в Ирак и е прехвърлен в Кувейт.

Ново напрежение в Ирак

Ново напрежение в Ирак

Убити и ранени при нападение на погребение

Представители на иракските власти многократно са подчертавали, че част от чуждестранните военни ще останат в страната, за да обучават местен персонал, да предоставят техническа помощ и да обменят информация, но няма да участват във военни операции.