Хиляди ирански фермери и техните семейства протестираха град Исфахан заради недостиг на вода в страдащия от засушаване регион, съобщи Reuters.

Протестиращите настояват правителството да реши проблема с доставките на вода, включително за поливане. Иранският министър на енергетиката Али Акбар Мерабиан заяви пред журналисти че правителството прави всичко възможно да реши проблема и се надява той да бъде отстранен до няколко месеца.

Фермерите от района на Исфахан протестират от години за това, че водите на река Заяндеруд се използват за други провинции, докато много села са оставени без вода. Иран преживява най-тежката суша за последните 50 години, но проблем е и лошото управление на ресурсите.

Местни медии отбелязват, че заради наложените от САЩ санкции, пандемията и други проблеми Иран се намира в дълбока икономическа криза.

През тази година заради сушата Техеран беше принуден да внесе рекордно количество зърно. Въпреки това Иран активно се намесва в работите на съседните страни и участва в няколко въоръжени конфликта чрез свои прокси сили.

Подкрепяна от Иран милиция зад атаката срещу премиера на Ирак

Подкрепяна от Иран милиция зад атаката срещу премиера на Ирак

Премиерът остана невредим след атаката с дрон