Атаката с дрон срещу иракския премиер вчера е била извършена от поне една подкрепяна от Иран милиция. Това обявиха иракски служители в сферата на сигурността и източници, близки до милициите, информира "Ройтерс".

Източниците, които са говорили пред "Ройтерс" при условие да останат анонимни, са уточнили, че дроновете и експлозивите, използвани при нападението, са иранско производство.

Говорител на една паравоенна групировка, свързана с Иран, е отказал да коментира атаката или кой я е извършил. С други подкрепяни от Иран групировки не е могло да се направи връзка за коментар. Иранското правителство в Техеран не е отговорило на исканията за коментар.

Атакуваха резиденцията на премиера на Ирак в Багдад

Атакуваха резиденцията на премиера на Ирак в Багдад

Мустафа ал Кадими е невредим

Премиерът Мустафа ал Кадими избяга невредим от атаката срещу резиденцията му в иракската столица Багдад, която беше извършена с помощта на дронове, натоварени с експлозиви.

Двама иракски служители по сигурността и трима източници, близки до екстремистките групировки, които Иран подкрепя в Ирак, са посочили, че атаката е извършена от поне една от тези групировки, но са дали леко различни оценки кои точно фракции.

Двамата служители от сферата на сигурността са казали, че влиятелните групировки "Катаиб Хизбула" и "Асаиб Ахл ал Хак" са я извършили в тандем.

Един източник от милиция пък е уверил, че "Катаиб Хизбула" е замесена и че не можел да потвърди ролята на "Асаиб".

Нито една от тези групировки не е коментирала.

Резиденцията на премиера на Ирак атакувана с дрон

Резиденцията на премиера на Ирак атакувана с дрон

Никоя организация не е поела отговорност за покушението

Никоя групировка не е поела отговорност за атаката, която повиши напрежението в Ирак няколко седмици след парламентарните избори, оспорени от подкрепяни от Иран милиции, включително "Катаиб Хизбула" и "Асаиб".

Политическите партии в парламента, които представляват паравоенни групировки, свързани с Иран, претърпяха съкрушителни поражения на изборите на 10 октомври, губейки десетки места, които контролираха в продължение на няколко години.