Испанската полиция съобщава, цитирана от АП, че е арестуван турско-шведски репортер и писател в Барселона за предполагаем тероризъм по международна заповед за арест от Турция.

Говорителят на националната полиция в Барселона Хосе Антонио Нин коментира, че Хамза Ялцин е задържан на летището в Барселона на 3 август и сега се очаква изслушване за екстрадиране. 

Джонатан Лундквист, шеф на шведския клон на "Репортери без граници", заяви, че арестът е опит на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да покаже, че "той може да достигне тези, които го критикуват, дори ако не са в страната".

Лундквист заяви, че Ялцин е писал в списанието "Одак Дергиси", което критикува турския режим, още от пристигането му в Швеция през 1984 г.

Испания трябва да реши дали да го предаде на Турция, където "над 100 други журналисти са обвинени от Режима на Ердоган за подобни престъпления. Това е тревожно, че журналисти в изгнание могат да бъдат арестувани", коментира той пред Асошиейтед прес.

Елизабет Асбринк, председател на шведската клон на сдружение за писатели PEN International, призова за освобождаването на Ялцин и на друг шведски гражданин ИТ-консултанта Али Гхарави, който е арестуван на 5 юли, докато присъства на семинар за свободата на интернет в Турция.

"Очевидно е, че Турция и президентът Ердоган показват липса на уважение към гражданите на ЕС. Швеция трябва, разбира се, да направи всичко, за да гарантира освобождаването двамата и то спешно", допълва Асбринк.