В Испания се проведе традиционния фестивал, отбелязващ отвоюването на Иберийския полуостров от маврите.

Хора, които носеха костюми, участваха в парад за честването на „ Маври и християни”.  Фестивалът в Алкой е част от празненствата от източния бряг на Испания в чест на Реконкистата на Иберийския полуостров. Тя продължава близо 800 години, през които няколко християнски кралства постепенно си възвръщат Иберийския полуостров от маврите, които нахлуват  през 711 г. и го владеят в продължение на 5 века.

Произходът на този празник е от   битката за Алкой през  1276 пред  портите на града. По онова време градовете са били обградени от крепостни стени и се е влизало в тях през големи градски порти, отваряни чрез специални механизми или ръчно.  Традиционно се приема, че  единствено тези порти са  предпазвали  жителите на Алкой от  войските на мавританския  вожд Ал Aзрак. Легендата разказва, че в ключовият момент от битката  се е появила фигура в образа на Сан Хорхе  (Свети Георги)  възседнал  кон върху широките крепостни  стени на града, както и че  появата му  е  предопределила  изхода от битката.

През 1492 г. обаче католическите монарси Фердинанд II и Изабела превзели Гранада, последната част от Пиренейския полуостров под управление на мюсюлманите. Условията за капитулация гарантирали на мавърското население права.

Но не след дълго католическите водачи засилили преследването срещу малцинството на мюсюлманите, като им оказвали натиск да приемат християнството. Маврите протестирали срещу това нарушение  на сключеното споразумение и през 1499 г. се разбунтували. Войските потушили бунта, но впоследствие в област след област мюсюлманите били принуждавани или да се покръстят, или да емигрират.

През 1526 г. ислямът бил забранен в цяла Испания.

През 1492 г. крал Фердинанд и кралица Изабела пропъдили от владенията си всички евреи, които не приели католицизма. През XVI век мюсюлманите, които се покръстили, както и техните потомци, били преследвани и преселени. От 1609 до 1614 г. мориските, или „новите християни“ от мюсюлмански произход, били изгонени от страната.

Установено е, че около 300 000 мориски били принудени да напуснат Испания, понасяйки големи страдания. Изглежда поне 10 000 от тях били убити заради отказа си да тръгнат.