Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини поиска от президента Серджо Матарела да му възложи мандат за формиране на правителство два месеца след парламентарните избори, информират "Ройтерс" и други агенции.

"Вярваме, че президентът ще ни даде шанс да съберем мнозинство в парламента", каза Салвини пред журналисти след среща с президента.

Италия: танц върху политически вулкан

Италия: танц върху политически вулкан

Политическата криза продължава - ново правителство не се очертава...

Медии спекулират, че Матарела може да прибегне до правителство от технократи, за да се сложи край на политическата безизходица.

Италия трябва да повтори изборите на 8 юли, ако не бъде сключено споразумение за формиране на ново правителство, обявиха по-късно лидерите на Движение "Пет звезди" и "Лига".

Салвини и Луиджи ди Майо предложиха датата след среща в парламента, докато президентът Матарела ръководи последен кръг консултации за излизане от кризата.

Това е първата среща между двамата политически лидери след изборите на 4 март, които не излъчиха партия с мнозинство.

Поредният опит за сформиране на правителство в Италия завърши без успех

Поредният опит за сформиране на правителство в Италия завърши без успех

Президентът Матарела свиква консултации…

"8 юли е първата възможна дата за гласуване, и Ди Майо също е съгласен", каза Салвини пред журналисти след срещата.

"От днес ние сме в нова предизборна кампания. Зная, че от вас искаме голяма жертва да отидете да гласувате, но аз не виждам възможна алтернатива. Направихме всичко възможно" заяви от своя страна Ди Майо.

По-рано той обяви, че е готов да влезе в коалиция с "Лига", но отказва в нея да участва "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони. Партията на дългогодишния политик е разглеждана от Движение "Пет звезди" като символ на политическа корупция. Но Салвини за момента отказва да изостави Берлускони.

Държавният глава на Италия се очаква да обяви следващия си ход по-късно днес или след среща с по-малки политически партии във вторник.