Израелската полиция съобщи, че е разпитала шестима души днес по подозрение в корупция във връзка с оръжеен договор с Германия за 2 милиарда долара, информира Ройтерс.

Сключеното през 2016 г. споразумение е проверявано, след като стана известно, че личният адвокат на премиера Бенямин Нетаняху също е представлявал местен служител на германския конгломерат ThyssenKrupp Marine Systems, който трябва да предостави подводници.

Шестимата души, които са разпитани заради подозрения в подкуп, измама и данъчни присвоявания, включват чиновници и частни лица, поясни говорител на полицията.

Германските власти също извършват проверка на споразумението.

През юни списание "Шпигел" писа, че Националният съвет за сигурност на Германия е одобрил продажбата на три подводници на Израел. В договора има клауза, която позволява спиране на сделката, ако се докажат корупционни практики.

Правосъдното министерство на Израел заяви през ноември, че Нетаняху не е заподозрян в разследването на договора от 2016 г. за изграждане на три подводници от страна на ThyssenKrupp и за споразумение от 2015 г. с компанията за закупуване на четири патрулни кораба за израелските ВМС.

Израелският Канал 10 информира миналата година, че израелският посредник на ThyssenKrupp Marine Systems е използвал личния адвокат на премиера Давид Шимрон.

Самият адвокат отрича да е нарушил законите и пояснява, че никога не е обсъждал сделката с премиера, за да се избегне конфликт на интереси. Нетаняху напълно застава зад адвоката си, който е далечен роднина.

Нетаняху е разследван по други два случая.