Официално американският щат Калифорния започна законни продажби на марихуана за развлечение, съобщава Ройтерс.

В щата се създава най-големият регулиран пазар за продажба на марихуана за развлекателни цели в света.

Това е шестият американски щат, който отиде по-далеч от легализиране на медицинската марихуана. От днес е законна продажбата на канабисови продукти за всички в Калифорния на възраст над 21 г.

Колорадо, Вашингтон, Орегон, Аляска и Невада първи въведоха легалната употреба на марихуана за развлечение, което е регулирано от властите с лицензи и данъчно облагане. По-късно тази година Масачузетс и Мейн ще се присъединят към тази група.

Въпреки че марихуаната напълно се легализира в Калифорния, на федерално ниво канабисът е класифициран като нелегална дрога.

Според експерти само пазарът за продажба на марихуана в Калифорния ще бъде за няколко милиарда долара годишно и се очаква да генерира най-малко 1 милиард долара за година от данъчни приходи.

Уругвай е първата и единствена страна в света, която на национално ниво е легализирала марихуаната за забавление. От юли 2017 г. аптеките имат право да продават марихуана.

В много градове в Калифорния, включително в Лос Анджелис и Сан Франциско, все още не са напълно подготвени за промяната, тъй като ще са необходими дни или седмици да се изчистят някои бюрократични спънки преди продавачите да получат щатски лицензи за продажба.

В щата се разрешава продажбата на марихуана до 28 грама. Пациенти могат да закупуват неограничени количества, но след представяне на рецепта от лекар и са закупили специална медицинска карта.

През 1996 г. Калифорния стана първият щат, който легализира марихуаната за медицински цели. Оттогава повече от 30 щата са се присъединили към клуба.