На срещата на върха на НАТО в Мадрид беше приета нова стратегическа концепция за сигурността на Алианса, в която Русия е посочена като основна заплаха. НАТО също така заяви, че агресията на Кремъл срещу Украйна е разрушила международния мир и стабилност, и изрази намерението си да увеличи значително числеността на своите сили за бързо реагиране.

Това коментира Би Би Си.

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън официално обяви разширяването на американския военен контингент в Европа в отговор на руската атака срещу Украйна.

Зеленски пред НАТО: Русия воюва за правото да диктува бъдещия световен ред

Зеленски пред НАТО: Русия воюва за правото да диктува бъдещия световен ред

Украинският президент поиска още оръжия и санкции срещу Москва

По време на срещата на върха в Мадрид НАТО промени официалното си отношение към Русия, която от 2010 г. насам се смяташе за "стратегически партньор" на Алианса. В декларацията от срещата на върха в сряда се казва: "Руската федерация е най-значителната и пряка заплаха за сигурността на съюзниците и за мира и стабилността в евроатлантическото пространство.

В документа руската инвазия в Украйна е наречена "грубо нарушение на международното право". Алиансът също така обвини Москва, че "умишлено изостря продоволствената и енергийната криза, която засяга милиарди хора по света". Западните страни смятат, че Русия е отговорна за блокадата на украинските пристанища, която пречи на Киев да изпраща храните си на световните пазари.

Руска салата на срещата на върха на НАТО предизвика възмущение

Руска салата на срещата на върха на НАТО предизвика възмущение

Все пак на министри бе сервирана класическа тапа с "доматени кнедли", прекръстена на "украинска салата"

На срещата на върха се обещава да продължи да се предоставя военна и финансова помощ на Украйна, която в текста е описана като "близък партньор" на НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че блокът ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и в дългосрочен план ще гарантира, че въоръжените сили ще преминат от съветско към натовско оръжие.

Русия многократно се е противопоставяла на разширяването на НАТО на изток, по-специално на присъединяването към Алианса на бившите държави от Варшавския договор и балтийските държави, които преди това са били част от СССР. Кремъл се опитва да оправдае военната агресия срещу Украйна и с желанието на страната да стане член на Северноатлантическия Алианс в бъдеще.

Шолц обеща доставки на оръжия от НАТО за Украйна, докато е необходимо

Шолц обеща доставки на оръжия от НАТО за Украйна, докато е необходимо

Ще продължим да го правим интензивно, увери германският канцлер

В декларацията не се споменава възможността Украйна да стане член на Алианса в бъдеще, но НАТО се ангажира да "развива партньорството си с Босна и Херцеговина, Грузия и Украйна в подкрепа на общата ни цел за евроатлантически мир, стабилност и сигурност. "Потвърждаваме решенията, които взехме на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., както и всички последващи решения относно Грузия и Украйна", се казва в документа.

На известната среща на върха в Букурещ членовете на НАТО заявиха, наред с други неща: "Постигнахме споразумение, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО. Двете страни обаче не са се присъединили към Плана за действие за членство, който предлага ясна междинна перспектива за присъединяване към Алианса.

Русия след Г-7 и преди НАТО: Не се и опитвайте да бъдете по-яки от Путин, няма да ви се получи

Русия след Г-7 и преди НАТО: Не се и опитвайте да бъдете по-яки от Путин, няма да ви се получи

Г-7 не посмя да бойкотира Путин

Според Байдън САЩ възнамеряват да увеличат присъствието си в Европа по този начин:

  • В базата в Рота, Испания, ще бъдат разположени още два самолетоносача.
  • В Полша ще бъде създаден постоянният щаб на Пети корпус на американската армия.
  • Допълнителна бригада от 3 000 войници и 2 000 души допълнителен персонал ще бъдат разположени на ротационен принцип в Румъния.
  • Допълнителни сили ще бъдат разположени в балтийските държави на ротационен принцип.
  • Две допълнителни ескадрили самолети F-35, оборудвани със стелт технология (т.е. невидими за вражеските радари), ще бъдат разположени във Великобритания.
  • През фискалната 2022 г. Пентагонът ще получи 3,8 млрд. долара от бюджета за защита на Европа. Министерството на отбраната кандидатства за финансиране в размер на 4,3 млрд. долара за следващата година.

Новата концепция за сигурност променя и отношението към Китай, въпреки че Столтенберг уточни, че страната "сега не е противник" за НАТО.

Китай призова НАТО да не хвърлят в хаос целия свят

Китай призова НАТО да не хвърлят в хаос целия свят

Пекин упрекна Алианса в "манталитет от Студената война"

"Но, разбира се, трябва да разгледаме последиците за нашата сигурност, като наблюдаваме колко активно Китай инвестира в нови военни способности, ракети с голям обсег и ядрени оръжия, като същевременно се опитва да контролира ключова инфраструктура, по-специално 5G мрежи", заяви генералният секретар на НАТО.