Демонстрациите на опозиционните сили в Македония срещу президента и правителството на страната, започнали тази пролет, свидетелстват за активна подготовка за извършване на поредната „цветна революция” на Балканите. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руски медии.

Протести и напрежение в Скопие

Протести и напрежение в Скопие

Опитаха да съборят паметника на Прометей

Подготвя се почвата за провокиране на поредната „цветна революция”, този път в Македония. Констатираме, че практиката на вмешателство във вътрешните работи на Балканите е дълбоко вкоренена, добави тя.

По думите й за тази цел се „използват добре отработени схеми за прилагане от платено отвън агресивно малцинство”. На 12 април започнаха масови демонстрации в Скопие, след като президентът на Македония издаде указ за прекратяване на разследване срещу бивши и действащи чиновници, свързани с масово подслушване на десетки хиляди граждани на страната. В последствие президентът отмени указа.

Междувременно Захарова обяви, че Москва съжалява, че властите в Черна гора са отказали да свикат референдум по въпроса за членството на страната в НАТО. "Приемането на Черна гора в НАТО върви с пълна сила, но черногорците не са питани за мнението им", поясни тя.

Според нея жителите на Черна гора се обявяват за свикване на референдум, тъй като става дума за "важна стъпка, която няма да остане без последствия на международната сцена".

Протестиращи хвърляха боя срещу триумфалната арка в Скопие
Обновена

Протестиращи хвърляха боя срещу триумфалната арка в Скопие

Като цяло протестът премина спокойно...

На 19 май министрите на външните работи на страните членки на НАТО подписаха протокол за приемането на Черна гора в алианса, след което тя получи статут на наблюдател. След като процедурата по ратификация на документа завърши, страната автоматично ще стане 29-ти член на алианса.