Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан се срещна с китайския външен министър Ван И в Малта този уикенд, съобщиха Пекин и Вашингтон в неделя, докато двете най-големи икономики в света се стремят да стабилизират затруднените отношения, предава "Ройтерс".

И двете страни проведоха "откровени, съществени и конструктивни" разговори по време на множество срещи, проведени на 16-17 септември, според отделни изявления на Белия дом и китайското външно министерство, публикувани в неделя.

Срещата на Съливан с Ван беше последната от поредица дискусии на високо ниво между американски и китайски официални лица, които биха могли да положат основите за среща на американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин по-късно тази година.

Съливан се срещна за последен път с Ван във Виена през май.

Китайското външно министерство каза, че двете страни са се съгласили да поддържат обмен на високо ниво и да проведат двустранни консултации по азиатско-тихоокеанските въпроси, морските въпроси и външната политика.

Белият дом добави, че и двете страни "са се ангажирали да поддържат този стратегически канал за комуникация и да продължат допълнително ангажиране на високо ниво и консултации в ключови области... през следващите месеци".

Вашингтон каза, че Съливан е "отбелязал значението на мира и стабилността през Тайванския пролив", докато Ван предупреди Съединените щати, че въпросът с Тайван е "първата непреодолима червена линия на китайско-американските отношения", според изявлението на китайското външно министерство.

Този месец Байдън изрази разочарование, че Си пропусна срещата на върха на лидерите на Групата на 20 в Индия, но каза, че "ще го види". Следващата вероятна възможност Байдън да проведе разговори със Си е срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско през ноември.

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на финансите Джанет Йелън пътуваха до Китай тази година, за да осигурят непрекъсната комуникация между двете страни на фона на напрежението, което избухна, след като американската армия свали китайски балон за наблюдение, който пътуваше над Съединените щати .

Байдън и Си се срещнаха за последно през 2022 г. в кулоарите на срещата на върха на Г-20 на индонезийския курортен остров Бали.

Китай поряза със санкции две оръжейни компания от САЩ заради Тайван

Китай поряза със санкции две оръжейни компания от САЩ заради Тайван

След като Вашингтон одобри първата пряка военна помощ за Тайпе