Китай налага санкции на две американски оръжейни компании заради доставките на оръжия за Тайван, съобщава "Франс прес".

Става въпрос за предприятията "Локхийд Мартин" и "Нортроп Груман".

Конгресът на Съединените щати, съгласно Закона за отношенията с Тайван, изисква доставка на оръжия на демократично самоуправляващия се остров за неговата отбрана.

Американската администрация направи това чрез продажби, а не чрез директна помощ, но през август Вашингтон за първи път одобри пряка американска военна помощ за Тайван в рамките на програма за подкрепа, насочена към чужди правителства.

Китай санкционира две оръжейни компании на САЩ заради оръжията за Тайван

Китай санкционира две оръжейни компании на САЩ заради оръжията за Тайван

Lockheed Martin и Raytheon Technologies са включени в "списък с ненадеждни субекти"

"Въпреки категоричното противопоставяне на Китай, правителството на САЩ е решено да предостави оръжия на Тайван, като сериозно накърнява суверенитета и интересите в областта на сигурността на Китай и отива все по-далеч по погрешния и опасен път на въоръжаване на Тайван", предупреди говорителката на китайското външно министерство Мао Нин на редовна пресконференция.

Тя посочи, че "Локхийд Мартин" е основният изпълнител на американските продажби на оръжия за Тайван, които се състояха на 24 август, докато компанията "Нортроп Груман" е участвала в продажбите "много пъти".

"Съгласно Закона за античуждестранни санкции на КНР, Китай реши да наложи санкции на горните две американски оръжейни компании", допълни Мао.

Китай заплаши САЩ с последствия, ако не спрат оръжията за Тайван

Китай заплаши САЩ с последствия, ако не спрат оръжията за Тайван

Пекин обвини Вашингтон в изостряне на напрежението в Тайванския проток